„REVIDENT“ (N. Gogol) ja „TŠERNOBÕLI PALVE“ „REVIDENT“

A.S. Gribojedovi nimelise Tbilisi Riikliku Akadeemilise Vene Draamateatri külalisetendused Eestis 24.-31. oktoobrini 2024.

Tbilisi Teater toob Eestis 2 etendust: „REVIDENT“ (N. Gogol) ja „TŠERNOBÕLI PALVE“

„REVIDENT“

24.10.2024, 19-00 Kohtla-Järve Kultuurimaja

26.10.2024, 19-00 Valga Kultuuri- ja Huvikeskus, Valga

28.10.2024, 19-00 Vene Kultuurikeskus, Tallinn

30.10.2024, 19-00 Kultuurimaja Rugodiv, Narva

Avtandil Varsimašvili lavastus Nikolai Gogoli teose põhjal.

Fantaasia kahes vaatuses.

125 aasta jooksul on „Revidenti“ lavastatud igasuguse nurga alt ja igatemoodi. Kuid igal juhul on peaaegu alati etenduste peategelaseks Hlestakov – unistaja või luuser, silmakirjatseja või kelm, fantaseerija või petis... Esimest korda Nikolai Gogoli legendaarse komöödia lavastamise ajaloos on lavastaja lähtunud teose pealkirja „Revident“ sisulisest tähendusest. A. Varsimašvili on sõnastanud oma tõlgenduse kõhklematu kindlusega: „„Revidendis“ on minu jaoks võtmesõnaks õudus. Inimesed elavad pidevas apokalüpsise eelaimuses, tundes, et kohe-kohe kukub kõik kokku. Kõik moraalsed väärtused lagunevad meie silme ees ja me vaatame neid sündmusi pealt abitu tunnistajana kohutava rahuga. Kõik see on olemas „Revidendis“... Me oleme harjunud, et Hlestakov on kehkenpüks ja valetab, aga mõelgem korraks: mis siis, kui ta ei valeta? Kui ta tõesti pöördus Puškini kui „venna“ poole? Mis siis, kui ta on tõeline revident, kes saadeti revideerima? Ja saadeti mitte Peterburist, vaid kõrgemalt? Tuletage meelde tumma stseeni – inimesed on kivistunud! Kas see ei meenuta teile midagi? Soodoma! Meie teiega elame kaasaegses Soodomas. See on minu lähenemine „Revidendile“.“

Auhinnad:

Gruusia Rahvusliku Teatrikriitikute Liidu ja Gruusia Rahvusliku Kaasaegse Teatri Uurimiskeskuse auhinnad kategooriates: „Aasta parim näidend“, „Aasta parim lavastaja“ (Avtandil Varsimašvili), „Aasta parim näitleja“ (Apollon Kublašvili), „Aasta parim muusikaline kujundus“ (Eliso Ordžonikidze).

Kestus 2 tundi 30 minutit (koos vaheajaga).

Etendus on vene keeles.

„TŠERNOBÕLI PALVE“

25.10.2024, 19-00 Kohtla-Järve Kultuurimaja

29.10.2024, 19-00 Vene Kultuurikeskus, Tallinn

31.10.2024, 19-00 Kultuurimaja Rugodiv, Narva

Aasta esilinastus!

Nobeli preemia laureaadi Svetlana Aleksejevitši raamatu „Tšernobõli palve: tuleviku kroonika“ põhjal.

Dokumentaaldraama ühes vaatuses

„Tšernobõli palve“ on Gribojedovi teatri traagiline jutustus sellest, kuidas „väikese inimese elu on murrangulisel ajal kaitsetu“. Kuus naist – katastroofis osalejad ja selle pealtnägijad – räägivad oma meeleheitliku loo. Nende lood ei ole mitte niivõrd katse mõista Tšernobõli tragöödia põhjusi ja selle inimlikke ja sotsiaalseid tagajärgi, vaid pigem tuletada meile kõigile meelde, kui armutult ja halastamatult hävitab totalitarismi terasmasin inimeste elu.

2019. aastal esilinastus HBO kanalil ajalooline sari „Tšernobõl“, mille märkimisväärne osa sündmustest põhineb raamatul „Tšernobõli palve: tuleviku kroonika“. Seriaal „Tšernobõl“ pälvis kriitikute tunnustuse ja võitis kümme Emmy auhinda.

Näidend on vene keeles.

Kestus 1 tund 30 minutit.